Jool op een vrije dag bij een plantage met fabriek op Java rond 1910.

Schermafbeelding 2021-11-23 om 23.49.59-c73b3827

Jool op een plantage op Java

De fotograaf is waarschijnlijk de echtgenoot van de tweede vrouw van rechts die staat. Hij is vermoedelijk in die tijd officier van justitie in Bandoeng of landraad (rechter) ergens in het oosten van Java en woont in Lawang. De schatting is dat de foto is gemaakt tussen 1907 en 1913. De locatie vertoont een schoorsteen die vanachter iets van een schuur tevoorschijn komt. Het zal zoiets als een suikerfabriek zijn op een plantage. Enige sympathie heeft deze auteur voor de bedienden die links op een veranda en zittend bij de schuur dit jolig jolijt van een setje Hollanders moet aanschouwen. Ik tel er negen. Ook sommige van de feestvierders lijken daarbij van het eiland te zijn en niet uit Europa gekomen. Het lijkte me een zondagmiddag lunch bij de buren met vrienden uit de buurt. Lotgenoten in het koloniaal bestuur van de regio. Een aantal heren heeft wat sterren op zijn kraag en is dus officier – ook die met de soepterrine op zijn hoofd. De plantage heeft kennelijk een tennisbaan, maar geen luit. Men heeft een aardige toren gebouwd van tafel, denk ik, en mensen. Bovenin een, het zou toepasselijk zijn, een zweep en een gevuld glas voor een toast. In zwart-wit helaas, een groot boeket bloemen op een tafel, die eruit ziet zoals vele Indonesische teakhouten meubels die op Hollandse woonboulevards nog te koop zijn. Het echtpaar op rechts, waarvan de man het kindje probeert te laten zwaaien naar de fotograaf, lijkt me het meest voornaam of heeft gewoon andere dingen aan zijn hoofd dan lollig doen. Hij zit voor het contrast mooi voor de donkere rokken achter hem. Ik ben benieuwd of iemand ooit zijn grootmoeder herkent in het kind. Het geheel verbergt geen grotere raadsels. Misschien dat paviljoentje in het midden van de tuin of plaats. Het lijkt met gaas te zijn bespannen en dus een soort kooi. Wat zat daar dan in, aapjes of iets van bijzondere vogels?